03 december 2009

Höga ambitioner ett måste!

Världen samlar sig för det stora klimatmötet i Köpenhamn. Nu visar det sig att de länder som skrivit under Kyotoavtalet har uppnått de målen. Bra så långt..
Men problemet är precis som Martina Krüger från Greenpeace säger;
- När diskussionerna inför Kyotoprotokollet inleddes sades att vi behövde ett mål om 25 procents minskning till 2005. Det vattnades ner till 5 procent till 2012. Tänk dig om vi hade satt upp och klarat det målet – då hade vi varit i en mycket bättre position nu.

Vi kan alltså inte alls luta oss tillbaka. Koldioxidhalterna fortsätter att stiga i atmosfären och vi behöver ställa om rejält för att få det att vända och klara 2-gradersmålet.
Målen kring utsläppsminskning måste skärpas rejält och alla nationer behöver komma med i arbetet och skriva under ett nytt avtal.
Vi får verkligen hoppas att det stora Köpemhamnsmötet kan visa på att världens ledare är beredda att samarbeta och ta sitt ansvar för en hållbar klimatutveckling.

3 kommentarer:

  1. Tyvär tror jag att det inte de kommer att komma fram till någonting på klimatmötet då k-avtalet går ut 2012. Då länderna anser att det är bindande vilket det är och de därför har uppnått sina mål kommer de inte arbeta lika hårt med att få ner sina koldioxidutsläpp.

    SvaraRadera
  2. du kan nog ha rätt i att det inte blir något nytt bindande avtal i Köpenhamn men mycket möjligt är att de ändå hittar en överenskommelse, där de kan göra ett uttalande om ett gemensamt arbete för att sänka klimatutsläppen och att återkomma till nästa år för ett bindande avtal.

    Vi får väl se... Viktigt är det i alla fall!

    SvaraRadera
  3. Hoppas som du på det allra bästa. Framförallt viktigt att få med kina och usa.

    Jag hoppas även att Obama kan påverka det amerikansk folket i en större utsträckning än vad som gjorts tidigare.

    Vi får väl se vad de kommer fram till. Man får hoppas på positiva besked.

    SvaraRadera