17 augusti 2009

Betygsinflation

Att välja skola idag är inte lätt. Särskilt inte för den som ska börja gymnasiet. Det gäller att välja rätt!
Och vem vet vad som är rätt..?
När media ska jämföra vilka skolor som är bra blir det lätt så att de använder sig av elevernas betyg utan någon som helst analys över vad som finns bakom. När det, som nu, är en överetablering av gymnasieskolor i Stockhoplmsregionen, blir det självklart en jakt för de enskilda skolorna att kunna prestera och visa höga resultat.. och hur ska de kunna visa på kvalitetsresultat när det som tidningar pumpar ut är betyg och meritvärden?

Samtidigt är det viktigt att vi fortsätter att värna om det fria skolvalet. Med dagens möjligheter till kommunikation mellan kommuner och stadsdelar är det självklart att en elev fritt ska kunna välja den skola hon/han tycker känns rätt.

I DN kan man läsa om "Elevernas fria val skapar stress och oro i skolorna" och "Konkurrens om elever ger orättvisa gymnasiebetyg"

Där framgår det tydligt att betyg i sig skapar konkurrens och stress som inte gynnar varken skolorna eller eleverna om betygen används på fel sätt. För att kunna fortsätta att ha fritt skolval är det viktigt att även media granskar skolornas kvalitet utifrån mer och djupare analys än bara betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar