19 augusti 2009

Spadtag för Malmsjö

Så var det taget... Första spadtaget (även om bygget körde igång redan under semestertiden) för nya Malmsjö skola i Vårsta. Solen strålade och en hel del intresserade barn med föräldrar hade letat sig till den blivande skolgården, som just nu är en grusplan bredvid den gamla skolan som delvis håller på att rivas.
Först uppträdde Cirkus Cirkör innan rektor Johan Nyström tog till orda och presenterde oss politiker; Jens Sjöström socialdemokrat, Niklas Gladh miljöpartist och Mats Einarsson vänsterpartist ropade Johan ut nästan som på en line-up i nån idrottstävling..

Efter att vi sagt några väl valda ord om den nya fantastiska F-9skolan (för den kommer bli riktigt bra!) var det dags för spadtaget. Jag, Jens och Mats fick tåga iväg till en liten grushög i närheten och greppa tag i den tredelade spaden för det officiella spadtaget under glada tillrop, applåder och fotoblixtar :)

Hur som helst så känns det riktigt bra att bygget av den nya skolan är igång och beräknas vara klart i december 2010. Budgeten på ca 250 miljoner ser också ut att hålla, vilket är glädjande. För det är stora summor och den största skolsatsningen hittills i Botkyrka.
Och ska vi lägga stora pengar är det väl på barnen som vi ska lägga krutet på... de är ju framtiden och en jätteresurs för ett hållbart samhälle.

På tal om hållbarhet kan jag avslutningsvis nämna att förskoledelen kommer få sedumtak, energiförbrukningen beräknas ligga klart under norm, miljövänlig fjärrvärme ska användas i kombination med bergvärme och solpaneler.

Det ska bli riktigt spännande att följa bygget fram till inflyttningen om ca 1,5 år :)

1 kommentar:

  1. Japp! Nu är vi officiellt igång vilket är fantastiskt! På "insidan" jobbar vi på med pedagogiska kullerbyttor och utmanar våra tankar så mycket vi kan. En modern skolbyggnad kräver en modern syn på lärandet. Och vi som får vara med och bygga behöver mod för att våga utmana gamla normer.

    "Varje barn är intelligent och kompetent" och "alla vill leva bra och vackert" säger Malagucci, grundaren av Reggio Emilia-pedagogiken och det känns som våra arkitekter och byggare har samma syn!

    Spännande? Jajemensan;-)

    //Sara Heiling, bitr Rektor med ansvar för Malmsjö förskolor

    SvaraRadera