24 augusti 2009

Måla på - men våga bli modernt klimatsmarta!

Som säkert många märkt så händer det saker längs E4/E20... Under ett par års tid kommer arbetet pågå med att skapa en extra fil i vardera riktningen mellan Hallunda och Södertälje.
Samtidigt som jag tycker det är bra att få ett bättre flyt för trafiken och slippa köbildingar med onödiga olycksrisker och extra utsläpp när bilarna gasar på, så känns det så typiskt. Bilarna går först som vanligt!

Varför fastnar man alltid i samma gamla lösningar när ett trafikproblem uppstår. Bygg mer väg! Borde inte den första tanken vara att skapa andra, mer miljövänliga, transportlösningar? För mig är den naturliga lösningen att satsa på ökad spårtrafik och att bygga ny modern spårlösning i form av spårbil.

Tänk er en spårbilsbana längs motorvägen som binder ihop Södertäljes lokala bana (för det är klart att den kommer, om det nu finns några tvivlare.. ) med spårbilsringen som förhoppningsvis kommer att finnas mellan Kungens kurva - Fittja - Alby - Hågelby - Tumba - Tullinge - Riksten - Flemingsberg - Kungens kurva..

Dessutom bör allt länkas ihop till en större spårbilsring kring Stockholm på det sätt som SIKA (Statens Institut för KommunikationsAnalys) föreslagit. Det är nästan så att de "kopierat" miljöpartiet i stockhlms läns förslag ;)

Så måla på till Södertälje...
..men glöm inte att lägga krutet ordentligt på att undvika negativa klimatförändringar!

  • Spår före väg!
  • Spårväg syd före Södertörnsled!
    (som förstås kan byggas med spårbilslösning)

mer om vägprojektet : http://www.vv.se/vagarna/Vagprojekt/Stockholms-lan/E4E20-Sodertaljevagen-trafikplats-Moraberg-och-trafikplats-Hallunda-/

mer om spårbilar: http://www.podcar.org/podcar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar