10 september 2009

Lyft fram lärarkvaliteten!

Bra lärare ska ha bra lön och de bästa lärarna ska få mest i lönepåslag. Självklart! Men det gäller att ha bra lönekriterier som är tydliga för alla. Så mycket godtycke som som möjligt ska försöka att undvikas.
Men att ha nationella provresultat som lönekriterie... Återigen har en folkpartist förirrat sig i ivern att höja skolan och lärarnas status. Den här gången är det, enligt SvD, Lars Hemzelius (FP) i Trelleborg som klampat snett..

Detta om något skulle ju leda till betygsinflation då det betalar sig i lönekuvertet att ge några extrapoäng på provet. Inte heller skulle det på något sätt visa vilken kvalitet som läraren håller på sin undervisning. Det säger bland annat ingenting om vilken elevgrupp läraren arbetat med eller hur länge läraren jobbat med just den gruppen..Läraryrket och skolan ska värderas högt och bra lärare ska ha bra betalt. Så långt är jag med... Men det verkar finnas fler folkpartister som behöver tänka om...

2 kommentarer:

  1. å frågan är var utmaningen kring elevers olika sätt att tillgodogöra sig lärande tar vägen när lärarens situation (i detta fall lön) blir viktigare än att medforska och våga vara i relation för att stötta elevernas livskompetens! Kungar och floder i all ära, men förmåga och mod att leva livet och samtidigt må bra, DET är skolans verkliga utmaning! Kanske skulle modellen vara en bonus för lärare som släpper klasser där majoriteten av eleverna efter 5 år har jobb och mår pskyiskt bra... //S

    SvaraRadera
  2. Precis! Skolan har också ett uppdrag att bidra till elevernas utveckling till demokratiska och som du säger välmående individer.
    Tyvärr har vi en skolminister som ser alltför snävt och fyrkantigt på kunskaper och klarar inte att lyfta blicken och se att bland annat samarbetsförmåga och kreativitet är mycket viktiga förmågor att få med sig för att klara sig vidare sen i livet.

    Helt rätt att det är de lärare som på bästa sätt utvecklar goda människor, som klarar sig bra framöver med studier och/eller arbete ska vara de som premieras.

    För bra lärare behövs i skolan! Och de ska också värderas högt!

    SvaraRadera