01 september 2009

mer god, ekologisk och näringsriktig mat ger resultat

Varför slängs så mycket mat? varför äter inte eleverna upp sina portioner? Både i Metro och SvD går det att läsa om matsvinnet och dess negativa klimatpåverkan.

Kanske är det så att det lagas för mycket mat i våra skolor... nja.. där tror jag inte det ligger. Istället bör skolköken satsa på kvalitet.

Det finns små tips på hur man kan göra för att eleverna ska äta bättre, vilket är viktigt på många sätt.
Jag vet (av egen erfarenhet) att det går att få eleverna att äta mer fisk exempelvis. Det handlar om mer än tillagningen. Tänk er själva när ni går på restaurang.. för det är så vi måste tänka. Inredningen i matsalen behöver kännas trevlig och inbjudande. Det hjälper till att skapa en lugnare matmiljö. Självklart behövs också vuxna i matsalen. Inte som vakter, men som värdar och matgäster. När vuxna och barn blandas på lika villkor uppstår också en betydligt bättre stämning.

Om man sen ställer upp matserveringen så att det attraktiva salladsbordet står först så kommer tallriken "automatiskt " att fyllas på ett mer näringsriktigt vis. När eleverna får en större del tillgodosett av grönsaker, bönor, rotfrukter m.m. så blir det en mer lagom mängd med ris/pasta/potatis och kött/fisk, vilket alla vinner på!

Skapa enkla möjligheter för eleverna att äta sig mätta på god, ekologisk och näringsriktig mat. Då kommer svinnet att minska rejält och vi gör många vinster:

-gladare och piggare elever som orkar prestera bättre i skolan

-mindre negativ klimatpåverkan när svinnet minskar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar